Oplossingsgericht werken

Oplossingsgericht Werken en denken is naast NLP en Systemisch Werken een krachtige, praktische en in de praktijk bewezen aanpak voor positieve verandering bij mensen, teams en organisaties.

De oplossingsgerichte benadering is een positieve veranderingsbenadering. In plaats van te zoeken naar probleemoorzaken, vraagt de oplossingsgerichte benadering naar wat er in de plaats van het probleem moet komen: het gewenste succes. Een eerste reactie van mensen is soms ‘er bestaan dus geen problemen, alleen maar uitdagingen’. Dát is echter niet het geval! De oplossingsgerichte benadering negeert problemen niet, en maakt juist gebruik van problemen als een behoefte aan verandering. Er is echter geen sprake van probleemanalyse. Bij oplossingsgericht werken besteed je aandacht aan wat het probleem is en hoe je er last van hebt.

Bij oplossingsgericht veranderen nodig je de ander uit een constructieve bijdrage te leveren. Je duwt en trekt niet aan de ander. In plaats daarvan help je de ander om tot verheldering van doelen te komen, om constructief deel te nemen aan de verandering en positief vorm te geven aan de verandering.